Khamis, 31 Oktober 2013

CHAP CHAI

Bahan-bahan:-
100g udang dibersihkan
8 helai daun kubis, dipotong segiempat 5cm
1 keping tauhu keras dipotng segiempat
1keping kulit tauhu direndam
3 tangkai cendawan direndam
15 batang kum chum direndam
20g suhun direndam
1 camca besar wan yee (cendawan kelememe) direndam
1 camca besar taucu ditumbuk
4 biji bawang putih ditumbuk
3 camca besar minyak
500ml air
1 tangkai cili merah untuk hiasan

Perasa:-
1 camca teh kicap cair
Garam jika perlu
Sedikit serbuk perasa
½ camca teh lada sulah

Cara membuat:-
Buang bahagian keras kum chum dan wan yee
Simpulakan kum chum dan buang tangkai cendawan
Panaskan minyak dan goreng tauhu sehingga kekuningan, keluarkannya
Goreng bawang dan taucu, apabila wangi masukkan udang dan goreng sebentar
Masukkan kum chum, wan yee, kulit tauhu, cendawan dan tauhu
Tuangkan air
Apabila mendidih masukkan suhun, kubis dan semua perasa
Biarkan mereneh tiga minit baru angkat dan hidangkan bersama sambal belacan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan