Bahan-bahan:-
250g
ikan parang/tenggiri dibersihkan
¼
camca teh garam
¼
camca teh lada sulah
Minyak
untuk goreng ikan
1
camca teh bawang putih ditumbuk
1
camca teh hirisan halia muda
1
camca teh taucu, ditumbuk halus
200
ml air
Perasa:-
¼
camca reh garam
¼
camca teh serbuk perasa
Hiasan:-
Daun
bawang, hirisan cili merah
Cara membuat:-
Perapkan
ikan dengan garam dan lada sulah selama 15 minit
Panaskan
minyak dan goreng ikan sehingga garing
Keluarkan
minyak dan tinggalkan 2 camca besar saja
Goreng
bawang putih dan halia sehingga wangi
Masukkan
taucu dan tumis wangi baru dimasukan air
Apabila
mendidih masukkan semua perasa dan ikan
Biarkan
lima minit baru diangkat dan hiaskan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan