Khamis, 31 Oktober 2013

IKAN CHUAN CHUAN

Bahan-bahan:-
250g ikan parang/tenggiri dibersihkan
¼ camca teh garam
¼ camca teh lada sulah
Minyak untuk goreng ikan
1 camca teh bawang putih ditumbuk
1 camca teh hirisan halia muda
1 camca teh taucu, ditumbuk halus
200 ml air

Perasa:-
¼ camca reh garam
¼ camca teh serbuk perasa

Hiasan:-
Daun bawang, hirisan cili merah

Cara membuat:-
Perapkan ikan dengan garam dan lada sulah selama 15 minit
Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing
Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 camca besar saja
Goreng bawang putih dan halia sehingga wangi
Masukkan taucu dan tumis wangi baru dimasukan air
Apabila mendidih masukkan semua perasa dan ikan

Biarkan lima minit baru diangkat dan hiaskan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan