Bahan-bahan:-
300g
ikan tenggiri
125ml
santan pekat
1
camca teh daun limau purut dimayang halus
1
camca teh daun kunyit dimayang halus
Bahan-bahan ditumbuk:-
15
tangkai cili kering
5
biji buah keras
1cm
kunyit
2.5cm
lengkuas
10
ulas bawang merah
3
ulas bawang putih
1
¼ cm belacan
2
batang serai
1
tangkai cili hidup
¼
biji kelapa parut (kelapa kulit basah) ditumbuk lumat
6
camca besar kerisik
Semua
ditumbuk lumat
Perasa:-
1
½ camca teh gula
½
camca teh garam
/12
camca teh lada sulah
Serbuk
perasa
Bebrapa
helai daun pisang dilayur
Lidi
kelapa untuk sematkan otak-otak nyonya
Cara membuat:-
Bersihkan
ikan dan diambil isinya sahaja
Kisar
isinya hingga halus
Campurkan
¾ camca teh garam, ¼ camca teh lada sulah dan 3 camca besar air
Kacau
hingga sebati
Gaulkan
semua bahan yang ditumbuk bersama daun kunyit, limau purut, santan, kerisik dan
semua perasa
Ambil
½ camca besar rempah, letakkan di atas daun pisang dan ratakan
Ambil
2 camca besar pes ikan, dileperkan dan ambil ½ camca rempah dibubuh atas pes
ikan
Lipat
kedua-dua bahagian daun pisang dan sematkan dengan lidi
Panggang
otak-otak tadi di dalam ketuhar 15 minit atau dipanggang atas api
Tiada ulasan:
Catat Ulasan