Khamis, 31 Oktober 2013

OTAK-OTAK BABA NYONYA

Bahan-bahan:-
300g ikan tenggiri
125ml santan pekat
1 camca teh daun limau purut dimayang halus
1 camca teh daun kunyit dimayang halus

Bahan-bahan ditumbuk:-
15 tangkai cili kering
5 biji buah keras
1cm kunyit
2.5cm lengkuas
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 ¼ cm belacan
2 batang serai
1 tangkai cili hidup
¼ biji kelapa parut (kelapa kulit basah) ditumbuk lumat
6 camca besar kerisik
Semua ditumbuk lumat

Perasa:-
1 ½ camca teh gula
½ camca teh garam
/12 camca teh lada sulah
Serbuk perasa
Bebrapa helai daun pisang dilayur
Lidi kelapa untuk sematkan otak-otak nyonya

Cara membuat:-
Bersihkan ikan dan diambil isinya sahaja
Kisar isinya hingga halus
Campurkan ¾ camca teh garam, ¼ camca teh lada sulah dan 3 camca besar air
Kacau hingga sebati
Gaulkan semua bahan yang ditumbuk bersama daun kunyit, limau purut, santan, kerisik dan semua perasa
Ambil ½ camca besar rempah, letakkan di atas daun pisang dan ratakan
Ambil 2 camca besar pes ikan, dileperkan dan ambil ½ camca rempah dibubuh atas pes ikan
Lipat kedua-dua bahagian daun pisang dan sematkan dengan lidi
Panggang otak-otak tadi di dalam ketuhar 15 minit atau dipanggang atas api


Tiada ulasan:

Catat Ulasan