Bahan-bahan:-
2
ekor ayam
40g
bawang putih dimayang
150g
bawang merah dimayang
40g
halia dihiris
50g
rempah basah
½
tin minyak sapi
Garam
dan gula secukup rasa
2
biji kelapa diambil santan pekat
100g
jintan manis
100g
jintan putih
2
helai daun pandan
3
tangkai cili merah
3
biji tomato
20g
serbuk kunyit
Bunga
cengkih, lawang, kulit kayu manis
Cara memasak:-
Ayam
dibersihkan
Tumiskan
bawang merah dan putih, halia, rempah basah, bunga cengkih, bunga lawang dan
kulit kayu manis
Masukkan
santan pekat dicampur bersama jintan manis, jintan putih dan biarkan sehingga mendidih
Masukkan
ayam diikuti garam dan gula secukup rasa
Potong
cili dan tomato dan masukkan dalam ayam tadi
Letakkan
ayam di atas talam dan bakar dalam ketuhar beberapa minit hingga kekuningan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan