Bahan-bahan:-
2
ekor ayam dipotong empat
2
gelas santan
2
helai daun salam
2
helai daun limau purut
4
biji tomato dipotong empat
4
biji kentang dipotong memanjang dan goreng garing
1
bawang besar, hiris dan digoreng
Segenggam
bawang merah, hiris dan goreng
½
cawan air asam jawa
Garam,
lada dan gula secukupnya
Bahan giling:-
20
ulas bawang merah
5
ulas bawang putih
20
biji cili kering
6
hiris halia
8
biji buah keras
2
batang serai
1
inci lengkuas
Cara membuat:-
Gaul
ayam bersama bahan giling tadi dan perapkan sebentar
Masukkan
daun salam dan daun limau purut
Panaskan
kuali dan masukkan bawang besar, ayam yang diperap dan kacau rata
Masukkan
santan, air asam jawa, garam, gula dan tudungkan kuali
Masak
hingga ayam empuk dan kuah pekat
Masukkan
kentang dan tomato, kacau rata
Hiaslah
dengan kacang pis dan hidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan