Bahan-bahan:-
600g
daging
2
camca besar kismis
2
camca besar rempah kari
6
ulas bawang merah
3
ulas bawang putih
1cm
halia
3
camca besar minyak sapi
Garam
secukup rasa
Sedikit
daun kari
Cara memasak:-
Daging
dibersih dan dipotong nipis selebar empat jari
Bawang
putih dan merah, halia ditumbuk hingga hancur
Kismis
ditumbuk hingga lumat
Panaskan
minyak dalam periuk, tumis bawang dan halia yang ditumbuk dengan daun kari
hingga kuning dan berbau wangi
Masukkan
rempah kari dan kacau hingga naik bau
Kecilkan
api, masukkan daging sambil dikacau dan
masukkan kismis dan secukup air
Biar
mendidih perlahan-lahan hingga daging empuk dan kering kuahnya tetapi nampak
basah
Bila
menghidang, tabur bawang goreng dan badam goreng di atasnya
Tiada ulasan:
Catat Ulasan