Bahan-bahan:-
½
ekor ayam dipotong kecil
2
biji ubi kentang dibelah empat
10
keping rebung dipotong nipis
10
keping sengkuang
¼
cawan minyak
4
keping cendawan kering direndam dan buang tangkainya
2
camca besar taucu yang telah ditumbuk
3
½ cawan air
Bahan yang ditumbuk:-
10
ulas bawang merah
4
ulas bawang putih
Perasa:-
1
½ camca besar kicap cair
1
camca besar gula
1
camca teh kicap pekat
Garam
mengikut rasa
¼
camca teh serbuk perasa
Cara membuat:-
Panaskan
minyak dan tumis bawang merah, bawang putih sehingga wangi
Masukkan
taucu dan goreng sehingga terbit bau
Masukkan
ayam, ubi kentang, air dan bahan-bahan lain
Biarkan
ayam pongteh mereneh sehingga kuahnya pekat
Masukkan semua perasa dan kacau
Sesudah
masak angkat dan hidangkan bersama sambal belacan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan