Bahan-bahan:-
3
biji terung panjang seberat 450g dibelah 4 sehingga 2.5cm dari tangkai dan
direndam dalam air garam
100g
udang kecil dibersihkan dan tinggal ekornya sahaja
2
tangkai cili merah dibelah sehingga 1.2cm dari tangkai
¼
cawan minyak
3
cawan air asam
3
camca besar serbuk kari udang
3
helai daun kari
Rempah giling:-
2
tangkai cili merah
5
ulas bawang merah
½
keping belacan kecil
Kesemua
ini digiling biasa
Perasa:-
1
½ camca besar gula
1
camca teh garam
¼
camca teh serbuk perasa
Cara membuat:-
Panaskan
minyak dan tumis rempah giling, daun kari sehingga wangi
Masukkan
serbuk kari udang dan tumis seminit
Masukkan
udang dan goreng sebentar
Masukkan
terung dan goreng sehingga empuk dan terung sebati
Masukkan
air asam dan apabila terung lembut masukkan cili merah dan semua perasa
Masak
lagi lima minit dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan