Bahan-bahan:-
500g kacang
(digoreng)
Segenggam udang
kering
3cm lengkuas
3 helai daun salam
1 helai daun limau
purut
2cm halia
(ditumbuk)
5 ulas bawang putih
20 biji bawang
merah
25 tangkai lada
kering
Santan pekat (dari
½ biji kelapa)
Gual merah/pasir
Kacang panjang
Daun salad
Ubi kentang
(direbus)
Lobak merah
Telur rebus
Kubis
Bawang goreng
Asam jawa
Tauge
Cara memasak:-
Kacang yang
digoreng ditumbuk
Giling/kisar halia,
bawang putih, bawang merah, lada kering dan tumiskan bahan ini sehingga garing
Masukkan 2 kole air
dan apabila mendidih baru dimasukkan kacang yang ditumbuk
Setelah
itu,masukkan santan, gula, garam dan air asam, biarkan ia mendidih baru
diangkat
Tauge, kacang
panjang dicelur manakala kubis, daun salad dibasuh bersih dan dipotong
Ubi kentang dan
lobak direbus sehingga empuk
Letakkan semua
sayuran di atas pinggan dan tuangkan kuah semasa menghidang
Hiaskan dengan
telur rebus
Tiada ulasan:
Catat Ulasan