Khamis, 17 Oktober 2013

KASHMIRI KEBAB


Bahan-bahan:-
500g daging kambing
2 ulas bawang putih
1 biji limau nipis
1 camca teh garam
2cm halia
2 biji bawang besar
1 camca besar biji gajus
1 camca besar susu masam
1 camca besar daun ketumbar (ditumbuk)
1 camca besar serbuk cili
2 camca besar minyak
1 camca besar cuka
1 camca teh gula

Bahan untuk ditumbuk:-
2 batang kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 biji buah pala
1 cmaca besar serbuk lada hitam

Bahan untuk sos:-
1 cawan susu masam
¼ cawan bawang cincang
¼ cawan daun pudina dicincang
1 biji lada hijau
1 camca teh bijan
1 camca teh garam

Cara memasak:-
Daging kambing dipotong berbentuk dadu
Bawang besar diparut,diperah dan ambil airnya sahaja
Limau diperah, ambil airnya dan dicampurkan dengan air bawang tadi
Bawang putih dan biji gajus ditumbuk hingga lumat ,lumurkan pada daging
Masukkan daging dalam bekas bersama bahan yang ditumbuk, air limau dan bawang,susu masam, minyak dan lain-lain bahan.
Gaul hingga rata dan perapkan seketika
Daging dicucuk pada besi pemanggang dan dipanggang sehingga masak

Cara menyediakan sos:-
Daun pudina, cili hijau, dan bawang dicincang. Campurkan dengan semua bahan untuk sos dan digaul rata

Daging panggang yang siap dipanggang dicicah dengan sos ini

Tiada ulasan:

Catat Ulasan