Khamis, 31 Oktober 2013

IKAN MASAK PINANG

Bahan-bahan:-
300g potong ikan tenggiri/ 2 ekor ikan kembung
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
4 biji bendi dipotong
3 cawan air asam jawa
Sedikit daun kemangi jika suka
1 batang serai diketuk

Bahan giling:-
1 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm belacan
1cm kunyit
1cm halia
Semua bahan digiling halus

Perasa:-
½ camca teh garam
¼ camca teh serbuk perasa

Cara membuat:-
Cili merah dan hijau dibelah dua hingga ke tangkai
Campurkan bahan giling, serai dan air asam, rebus hingga mendidih
Masukkan ikan, bendi, daun kemangi(jika suka), cili dan perasa
Biarkan mendidih sehingga 5 minit baru diangkat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan