Bahan-bahan:-
2 ekor ayam
1 biji lobak merah
Sedikit kacang
buncis
5 biji tomato
6-8 lada merah
250g bawang merah
250g halia
150g bawang
putih(ditumbuk)
1 pain/586ml susu
masam(tairu)
¼ cawan air mawar
10 biji buah badam
Sedikit daun
ketumbar
1.5kg beras
Basmathi
300g minyak sapi
Bahan untuk digoreng:-
3cm kulit kayu
manis
8 kuntum bunga
cengkih
2 biji buah pelaga
Bahan rempah:-
1 ½ camca teh
serbuk lada
1 camca teh jintan
putih
1 camca besar
serbuk kari
1 camca teh lada
hitam
Cara memasak:-
Beras dibasuh dan
masukkan dalam periuk bersama 4 ½ cawan air, 1camca besar garam dan masak
Panaskan kuali
bersama 300g minyak sapi dan masukkan kesemua bahan rempah dan goreng sehingga
wangi
Sesudah itu
masukkan pula satu genggam bawang merah dan goreng sehingga kuning
Masukkan juga 1
atau 2 camca besar halia dan bawang putih. Goreng sehingga wangi
Selepas itu masukkan
ayam dan lebihan bawang merah, halia dan bawang putih
Masukkan pula susu
masam(tairu), tomato, lada merah, garam secukup rasa dan tutup kuali
Selepas 10 minit,
buka dan masukkan badam, kacang buncis, lobak merah dan daun ketumbar
Bila ayam sudah ¾
masak tutup api dan hidangkan dengan kuahnya sekali
Masukkan ke dalam
nasi yang separuh masak dan letak di atas nasi tadi
Taburkan dengan air
mawar, kacang gajus dan kismis.
Siap dihidang..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan