Bahan-bahan:-
600g daging kambing
1 camca besar air
limau
Sedikit kelapa
Garam
Daun kari
4 camca besar
minyak sapi
Bahan rempah A:-
2 camca besar
ketumbar
1 camca besar
jintan manis
1 camca besar
jintan putih
½ camca besar
serbuk kunyit
2 camca besar
serbuk lada
Bahan rempah B:-
2 hiris halia
10 biji bawang
merah
8 ulas bawang putih
(kesemua ini
digiling/ditumbuk)
Bahan rempah C:-
1 kuntum bunga
lawang
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelage
Cara memasak:-
Daging dipotong
kecil-kecil dan perapkan bersama bahan rempah A dan air limau selama ½ jam
Perah kelapa dengan
secawan air untuk santan pertama. Tambah 3 cawan air pada kelapa yang sama dan
perah untuk santan kedua
Masukkan daging ke
dalam periuk dan jerang bersama santan kedua dan daun kari
Setelah mendidih,
baru dimasukkan bahan rempah B dan biarkan daging itu empuk lebih kurang 40-50
minit
Panaskan kuali
dengan 4 camca besar minyak sapi/minyak biasa dan masukkan bahan rempah C
bersama serbuk lada
Masukkan daging
yang telah diperap ke dalam kuali dan juga santan pertama serta garam
Kacau sehingga
minyak mulai terbit dan kuah itu sedikit kering.
Siap dimasak
Kenapa tak boleh copy isk isk isk isk
BalasPadam