Jumaat, 1 November 2013

ABUK-ABUK KELEDEK

Bahan-bahan:-
125g sagu telur ikan
4 ½ camca besar kelapa parut putih
1 cubit garam
1 ½ camca besar gula melaka dicincang
1 camca besar gula pasir
5 camca besar air pandan pekat
Pewarna hijau
60g keledek dipotong dadu kecil
8 helai daun pisang untuk kelongsong

Cara membuat:-
Gaulkan gula melaka, garam dan gula pasir
Basuh dan toskan sagu
Campurakn kelapa parut,garam, air pandan, keledek dan pewarna, gaul rata
Buatkan kelongsong menggunakan sehelai daun pisang
Bubuh sedikit campuran sagu ke dalam kelongsong dan tekan baik-baik
Masukkan secamca gula pasir di tengah ulangi sehingga habis campuran sagu
Tekan dan lipat daun pisang setiap kali mengulangi campuran tadi sehingga habis

Masukkan ke dalam pengukus dan kukus hingga sagu jernih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan