Bahan-bahan:-
125g
sagu telur ikan
4
½ camca besar kelapa parut putih
1
cubit garam
1
½ camca besar gula melaka dicincang
1
camca besar gula pasir
5
camca besar air pandan pekat
Pewarna
hijau
60g
keledek dipotong dadu kecil
8
helai daun pisang untuk kelongsong
Cara membuat:-
Gaulkan
gula melaka, garam dan gula pasir
Basuh
dan toskan sagu
Campurakn
kelapa parut,garam, air pandan, keledek dan pewarna, gaul rata
Buatkan
kelongsong menggunakan sehelai daun pisang
Bubuh
sedikit campuran sagu ke dalam kelongsong dan tekan baik-baik
Masukkan
secamca gula pasir di tengah ulangi sehingga habis campuran sagu
Tekan
dan lipat daun pisang setiap kali mengulangi campuran tadi sehingga habis
Masukkan
ke dalam pengukus dan kukus hingga sagu jernih
Tiada ulasan:
Catat Ulasan