Bahan-bahan:-
450g daging dipotong nipis
225g kismis hitam
2 batang serai ditumbuk halus
2 ketul lengkuas ditumbuk halus
6 ulas bawang merah dimayang halus
3 ulas bawang putih dimayang halus
8cm halia
1 ½ camca besar serbuk lada hitam
2 camca besar gula
½ cawan kicap pekat
2 camca besar minyak sapi
½ cawan kerisik
2 helai daun pandan
Sedikit minyak
Rempah tumis
5cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Hiasan:-
2 batang lobak merah
Daun salad
Cara membuat:-
Daging dibasuh dan ditoskan
Masukkan ke dalam mangkuk dan digaulkan rempah yang
ditumbuk, kismis, lada hitam, kicap dan gula sehingga sebati
Tumis bahan mayang menggunakan minyak sapi dan rempah
tumis hingga wangi
Masukkan daging dan biarkan empuk
Masukkan daun pandan dan kerisik hingga kuahnya pekat
Akhir sekali hiaskan dengan hiasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan