Bahan-bahan:-
500g tepung sudah diayak
300g mentega
1 biji telur
2/3 cawan air
50g gula halus
1 ½ camca teh garam
Cara membuat:-
Isikan tepung di dalam mangkuk, buat lubang di
tengah-tengah
Pecahkan telur di dalamnya, masukkan mentega, air, gula
dan garam
Gaul sebati, bulatkan doh dan bungkus dengan plastik
Biarkan di dalam peti sejuk selama 20 minit
Canai doh setebal lebih kurang 3 cm dan masukkan ke dalam
acuan tat
Bakar 20 minit di dalam ketuhar pada suhu 200 darjah
Celcius
Apabila masak, keluarkan dan sejukkan
Inti lemon:-
200g mentega
300g gula
5 biji telur
Hirisan kulit dari 2 biji lemon
125ml perahan lemon
Cara membuat inti:-
Campurkan semua bahan di dalam periuk dan masak hingga
mendidih
Apabila hampir pekat, angkat dan tapiskan
Sejukkan sedikit dan tuang ke dalam pastri yang disejukkan
tadi
Sejukkan di dalam peti sejuk untuk membeku
Tiada ulasan:
Catat Ulasan