Selasa, 26 November 2013

FLAN LEMON

Bahan-bahan:-
500g tepung sudah diayak
300g mentega
1 biji telur
2/3 cawan air
50g gula halus
1 ½ camca teh garam

Cara membuat:-
Isikan tepung di dalam mangkuk, buat lubang di tengah-tengah
Pecahkan telur di dalamnya, masukkan mentega, air, gula dan garam
Gaul sebati, bulatkan doh dan bungkus dengan plastik
Biarkan di dalam peti sejuk selama 20 minit
Canai doh setebal lebih kurang 3 cm dan masukkan ke dalam acuan tat
Bakar 20 minit di dalam ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius
Apabila masak, keluarkan dan sejukkan

Inti lemon:-
200g mentega
300g gula
5 biji telur
Hirisan kulit dari 2 biji lemon
125ml perahan lemon

Cara membuat inti:-
Campurkan semua bahan di dalam periuk dan masak hingga mendidih
Apabila hampir pekat, angkat dan tapiskan
Sejukkan sedikit dan tuang ke dalam pastri yang disejukkan tadi
Sejukkan di dalam peti sejuk untuk membeku


Tiada ulasan:

Catat Ulasan