Bahan-bahan:-
60g minyak masak
600g itik dipanggang dan dipotong
kepingan
300g bawang merah dihiris nipis
200g bawang putih dihiris nipis
3 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
60ml air limau nipis
400ml santan pekat
Garam secukup rasa
Bahan digiling
halus:-
100g serai
100g lengkuas
300g cili hijau
100g halia
200g buah keras
50g kunyit hidup
30g ketumbar
Cara membuat:-
Panaskan minyak dalam periuk, tumis
bawang merah dan bawang putih sehingga kuning
Masukkan bahan giling dan kacau sampai
naik minyak
Masukkan itik, daun limua purut, air
limau, daun kunyit, garam dan santan pekat
Kacau hingga sebati dan kuahnnya pekat
Apabila itk betul-betul masak, hidangkan
dan tabur bawang goreng dan daun sup
Tiada ulasan:
Catat Ulasan