Bahan-bahan:-
600g air
600g beras siam
½ tin susu sejat
20 g belacan dibakar dan dibancuh sedikit
air
50g serai diketuk
30g serbuk jintan putih
30g serbuk ketumbar
4 helai daun salam
4 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
60ml minyak sapi
200g daging batang pinang dihiris
Bahan dihiris
nipis:-
300g bawang merah
100g lengkuas
50g bawang putih
50g halia
Cara membuat:-
Panaskan minyak dalam periuk
Masukkan bahan dihiris nipis bersama
serbuk jintan putih dan ketumbar
Goreng sehingga kuning dan wangi
Masukkan belacan, daun limau purut, daun
salam, serai dan kacau
Kemudian masukkan susu, air dan biarkan
mendidih
Masukkan beras, daging, garam dan kacau sebati
baru ditutup periuk
Apbila nasi agak kering, perlahankan api
dan biar nasi masak sempurna
Setelah nasi masak, hidangkan dan tabur
hirisan telur puyuh, bawang goreng dan cili hijau
Tiada ulasan:
Catat Ulasan