Ahad, 17 November 2013

NASI KEMANGI

Bahan-bahan:-
600g air
600g beras siam
½ tin susu sejat
20 g belacan dibakar dan dibancuh sedikit air
50g serai diketuk
30g serbuk jintan putih
30g serbuk ketumbar
4 helai daun salam
4 helai daun limau purut
Garam secukup rasa
60ml minyak sapi
200g daging batang pinang dihiris

Bahan dihiris nipis:-
300g bawang merah
100g lengkuas
50g bawang putih
50g halia

Cara membuat:-
Panaskan minyak dalam periuk
Masukkan bahan dihiris nipis bersama serbuk jintan putih dan ketumbar
Goreng sehingga kuning dan wangi
Masukkan belacan, daun limau purut, daun salam, serai dan kacau
Kemudian masukkan susu, air dan biarkan mendidih
Masukkan beras, daging, garam dan kacau sebati baru ditutup periuk
Apbila nasi agak kering, perlahankan api dan biar nasi masak sempurna

Setelah nasi masak, hidangkan dan tabur hirisan telur puyuh, bawang goreng dan cili hijau

Tiada ulasan:

Catat Ulasan