Bahan-bahan:-
750g
ekor lembu dipotong dadu
30
tangkai cili kering
1
camca besar jintan manis
30
ulas bawang merah ditumbuk halus
2
ulas bawang putih ditumbuk halus
2cm
lengkuas
2
batang serai
600g
kentang dibelah dua
3
camca besar minyak sapi
1
biji limau nipis
½
cawan santan pekat
1
liter air
Garam
secukup rasa
Sedikit
biji sawi
Cara membuat:-
Giling
cili kering, lengkuas, serai hingga halus dan perapkan dengan ekor lembu sejam
Panaskan
minyak sapi dalam periuk tanah
Tumis
bawang merah, bawang putih, biji sawi baru dimasukkan ekor lembu
Masak
sehingga empuk sebelum dimasukkan kentang
Masukkan
daun kari dan garam
Bila
ekor lembu dan kentang sebati dengan tumisan, masukkan air dan tutup periuk
Masak
hingga ekor lembu dan kentang empuk
Tuang
santan dan perahan limau nipis
Didihkan
kembali dan angkat
Hidangan
untuk 6 orang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan