Selasa, 5 November 2013

KARI PEDAS EKOR LEMBU

Bahan-bahan:-
750g ekor lembu dipotong dadu
30 tangkai cili kering
1 camca besar jintan manis
30 ulas bawang merah ditumbuk halus
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
2cm lengkuas
2 batang serai
600g kentang dibelah dua
3 camca besar minyak sapi
1 biji limau nipis
½ cawan santan pekat
1 liter air
Garam secukup rasa
Sedikit biji sawi

Cara membuat:-
Giling cili kering, lengkuas, serai hingga halus dan perapkan dengan ekor lembu sejam
Panaskan minyak sapi dalam periuk tanah
Tumis bawang merah, bawang putih, biji sawi baru dimasukkan ekor lembu
Masak sehingga empuk sebelum dimasukkan kentang
Masukkan daun kari dan garam
Bila ekor lembu dan kentang sebati dengan tumisan, masukkan air dan tutup periuk
Masak hingga ekor lembu dan kentang empuk
Tuang santan dan perahan limau nipis
Didihkan kembali dan angkat
Hidangan untuk 6 orang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan