Bahan-bahan:-
1.2kg mee kuning
300g udang hidup
300g daging lembu
300g sotong basah
3 keping fishcake
20 biji fishball
Sedikit sawi
15 ulas bawang putih
15 ulas bawang merah
2 camca besar tepung sagu
3 camca teh serbuk perasa
4 camca teh serbuk lada putih
7.5 cm halia
Sedikit tulang lenbu
3 camca sedang kicap manis
3 camca sedang kicap cair
Sedikit cili hijau jeruk
½ botol minyak kacang
Cara membuat:-
Tulang lembu direbus bersama air dan diletak halia, serbuk
lada putih, serbuk perasa, garam dan tepung sagu lalu dimasak hingga mendidih
Mee dicuci bersih, selepas itu digaul bersama kicap manis,
kicap cair dan disimpan ½ jam
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah yang telah
ditumbuk halus
Sesudah goreng barulah dimasukkan fishball, fishcake,
udang, sotong, daging dan dikacau
Sudah masak baru masukkan kuah yang dimasak tadi
Apabila mendidih, masukkan mee dan sawi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan