Bahan-bahan:-
300g
daging
1
inci halia
½
camca teh jintan manis
3
kuntum bunga cengkih
1
biji buah pelaga
5
ulas bawang merah
2
ulas bawang putih
1
camca kecil serbuk lada hitam
150g
udang basah
Sedikit
daun bawang dan daun saderi
Sedikit
serbuk perasa
Cara membuat:-
Ramuan-ramuan
digiling,bila sudah halus masukkan serbuk lada hitam
Daging
dibelah dua, sapu garam dan bakar
Kemudian
disiat-siat mengikut urat daging
Udang
dibuang kulit, direbus bersama sedikit garam
Daun
bawang, daun saderi, bawang besar, cili merah dipotong halus kemudian gaulkan
bersama bahan digiling, daging dan udang
Bahan untuk kulit:-
600g
tepung gandum
¼
gelas air
1
camca besar gula pasir
1
camca teh garam
Cara membuat kulit:-
Gula
dan garam dilarutkan dalam ¼ gelas air
Tepung
diayak kemudian dimasukkan ke dalam dulang
Lubangkan
ditengah-tengah kemudian tuangkan air sedikit-sedikit
Kemudian
gaul sebati
Bila
sudah sebati, ulilah bersama sedikit minyak
Bila
sudah lembut, canai nipis kemudian dilipat segi tiga sambil dimasukkan intinya
Goreng
di atas kuali leper hingga masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan