Bahan-bahan:-
1kg
pulut direndam semalaman bersama sedikit kapur
2
biji kelapa parut untuk mendapatkan 850ml santan
6
helai daun pandan
2
¼ camca teh garam
50
kuntum bunga telang
100ml
air
¼
camca teh air limau
2
helai daun pisang
Cara membuat:-
Masak
bunga telang bersama air sehingga pekat
Toskan
pulut dan tuang santan ke pulut
Masukkan
garam dan kacau baru dibubuh daun pandan dan kukus ¾ jam
Kacau,
perah air limau pada air bunga telang untuk mengekalkan dan mencantikkan
warnanya
Tuang
sedikit-sedikit air bunga telang tadi ke atas pulut yang sudah masak(jangan
digaulkan)
Kukus
lagi 15 minit
Tekan-tekan
pulut dengan daun pisang supaya mampat dan letakkan sesuatu yang berat diatasnya
Biarkan
empat jam baru dipotong segiempat
Hidangkan
bersama seri kaya
SERI KAYA
Bahan-bahan:-
4
biji telur
1
½ cawan gula
1
biji kelapa diambil pati santan
6
helai daun pandan
Beberapa
titis pewarna kuning
Cara membuat:-
Ketepikan
tiga cawan besar gula untuk membuat gula hangus
Bancuh
gula dan telur
Masukkan
santan, daun pandan, pewarna kuning dan kacau sebati baru ditapis
Tuangkan
ke dalam mangkuk dan masukkan ke dalam
pengukus
Goreng
tiga cawan gula tadi sehingga larut dan kacau sehingga perang warnanya
Tuang
ke dalam campuran telur, gula, santan dan kacau sebati
Kukus
di atas api sederhana selama 15 minit
Kacau
rata-rata dan kukus sejam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan