Bahan-bahan:-
1 keping ikan tenggiri/senangin seberat 115g
1 biji bawang besar dipotong bulat
3 camca besar mentega
1 camca teh serbuk mustard(biji sawi)
2 camca besar tepung ubi
1 cawan susu cair
¼ camca teh garam
1/8 camca teh lada putih
1/8 camca teh lada hitam
Cara membuat:-
Panaskan periuk dan masukan mentega dan ikan, masak 3
minit
Ikan dikalihkan dan dimasak lagi 3 minit
Angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan
Masukkan bawang ke dalam periuk berisi mentega dan
panaskan 4 minit sambil dikacau
Angkat bawang goreng dan diletakkan di samping ikan tadi
Cairkan mustard bersama ¼ cawan air dan masukkan ke dalam
periuk bermentega tadi
Panaskan sehingga mendidih, kecilkan api baru masukkan
garam dan susu, kacau
Sediakan tepung ubi yang dicampur sedikit air
Masukkan tepung perlahan-lahan sambil dikacau sehingga sos
sebati dan tidak bergentel baru diangkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan