Ahad, 3 November 2013

SUP KRIM UBI KENTANG BERAYAM

Bahan-bahan:-
1 ½ biji kentang besar direbus dan dilecek
2 paha ayam dibuang tulang dan isinya didadu kecil
3 ulas bawang putih dicincang
1 pokok daun bawang dihiris
1 batang saderi dihiris
400ml susu cair segar
1 ½ camca besar mentega
1 camca besar tepung gandum diayak
Garam dan lada sulah mengikut rasa

Hiasan:-
Bawang goreng

Cara membuat:-
Panaskan secamca besar mentega dalam periuk dan goreng bawang putih hingga wangi
Masukkan isi ayam, saderi, daun bawang, kacau 3 minit dan keluarkan
Masukkan ½ camca besar mentega dan goreng tepung sehingga kuning keemasan
Tuangkan susu perlahan-lahan dan kacau sehingga rata
Masukkan isi ayam tadi, ubi kentang lecek, kacau dan masukkan garam secukup rasa
Apabila mendidih, angkat dan hiaskan lalu dhidang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan