Ahad, 3 November 2013

KARI AYAM KERING

Bahan-bahan:-
150ml santan
100ml minyak jagung
200g kacang buncis dihiris nipis
10 tangkai cili padi
3 helai daun limau purut
6 camca besar sos tomato
2 camca besar sos cili

Bahan yahg diperap ½ jam:-
500g daging ayam potong kecil
¼ camca teh garam
¼ camca teh lada sulah
¼ camca teh gula
1/8 camca teh serbuk perasa

Bahan A:-
2 batang serai diketuk
2 tangkai daun kari
1 kuntum bunga lawang
1 kayu manis

Bahan cincang:-
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 keping halia

Cara membuat:-
Panaskan kuali, goreng bahan diperap 5 minit, kelurakan
Masukkan bahan A, bahan cincang dan tumis hingga wangi
Masukkan kacang buncis dan goreng 5 minit
Masukkan semua bahan lain dan ayam tadi
Apabila kuah pekat, padamkan api dan hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan