Bahan-bahan:-
150ml
santan
100ml
minyak jagung
200g
kacang buncis dihiris nipis
10
tangkai cili padi
3
helai daun limau purut
6
camca besar sos tomato
2
camca besar sos cili
Bahan yahg diperap ½ jam:-
500g
daging ayam potong kecil
¼
camca teh garam
¼
camca teh lada sulah
¼
camca teh gula
1/8
camca teh serbuk perasa
Bahan A:-
2
batang serai diketuk
2
tangkai daun kari
1
kuntum bunga lawang
1
kayu manis
Bahan cincang:-
3
biji bawang besar
4
ulas bawang putih
5
keping halia
Cara membuat:-
Panaskan
kuali, goreng bahan diperap 5 minit, kelurakan
Masukkan
bahan A, bahan cincang dan tumis hingga wangi
Masukkan
kacang buncis dan goreng 5 minit
Masukkan
semua bahan lain dan ayam tadi
Apabila
kuah pekat, padamkan api dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan