Bahan-bahan:-
450ml
santan
2
camca besar tepung beras
500ml
minyak jagung
1kg
ikan bawal hitam/tenggiri
½
camca teh garam
5
helai daun purut
Bahan A dikisar lumat:-
20
tangkai cili kering
3
ulas bawang putih
10
ulas bawang merah
3
keping halia
1
batang serai
Bahan perasa:-
1
¼ camca teh garam
½
camca besar gula
½
camca teh lada sulah
¼
camca teh cuka
1/8
teh serbuk perasa
Cara membuat:-
Perapkan
ikan bersama garam baru digolekkan pada tepung beras
Panaskan
minyak dan goreng hingga garing, keluarkan
Campurkan
santan bersama bahan A, daun limau purut dan semua bahan perasa
Tuangkan
ke dalam kuali dan biar mendidih di atas api perlahan selama 20 minit
Apabila
kuahya pekat, padamkan api
Tuang
kuah tadi atas ikan dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan