Ahad, 3 November 2013

IKAN GORENG BEREMPAH DENGAN SANTAN

Bahan-bahan:-
450ml santan
2 camca besar tepung beras
500ml minyak jagung
1kg ikan bawal hitam/tenggiri
½ camca teh garam
5 helai daun purut

Bahan A dikisar lumat:-
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
3 keping halia
1 batang serai

Bahan perasa:-
1 ¼ camca teh garam
½ camca besar gula
½ camca teh lada sulah
¼ camca teh cuka
1/8 teh serbuk perasa

Cara membuat:-
Perapkan ikan bersama garam baru digolekkan pada tepung beras
Panaskan minyak dan goreng hingga garing, keluarkan
Campurkan santan bersama bahan A, daun limau purut dan semua bahan perasa
Tuangkan ke dalam kuali dan biar mendidih di atas api perlahan selama 20 minit
Apabila kuahya pekat, padamkan api
Tuang kuah tadi atas ikan dan hidangkan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan