ROTI KENTANG REBUS
Bahan A:-
¼ cawan susu
¼ cawan air suam
dicampur 45g yis basah
Bahan B:-
4 biji ubi kentang yang
sudah direbus
Bahan C:-
3 ½ cawan tepung naik
sendiri/tepung biasa
Bahan D:-
3 camca marjerin/mentega
Bahan E:-
1 camca gula
Bahan F:-
Secubit garam
Cara memasak:-
Campurkan bahan A pada
bahan B dan diikuti dengan bahan C, D dan E. Uli perlahan-lahan dan biarkan ia
naik selama 10 minit.
Kemudian bakar di dalam
ketuhar yang sederhana panas selama setengah jam atau sehingga ia warna
kekunig-kuningan muda.
Siap dihidang.
ROTI SAMBAL BERPINTAL
Bahan-bahannya:-
Untuk sambal:-
(A) 4-5 biji cili
giling dikisar
(B) 6 biji bawang merah
(C) ½ mangkuk ikan
bilis
Untuk roti:-
(A) 15g yis basah
(B) 1camca gula
(C) ¼ cawan susu suam
(D) 2 ½ cawan tepung
gandum
Cara menyediakan:-
Sambal:-
Tumiskan (A) dan(B) ,
kemudian masukkan (C). Gunakan 3 camca besar minyak untuk menumis. Tambah garam
secukup rasa.
Masukkan bahan
(A),(B),(C) kedalam (D) dan uli perlahan-lahan serta pintalkannya. Letakkan
sambal di atas pintalan roti dan bakar sehingga masak.
Siap dihidang.
ROTI TELUR BERSERI
Bahan-bahan:-
(A) 1/4 cawan susu
suam, secubit garam
(B) 15g yis dicampurkan
dengan 1 ½ camca air suam
(C) 2 camca marjerin
(D) 2 cawan tepung naik
sendiri
(E) ½ cawan tepung biasa
(F) 3 biji telur rebus
(E) ½ cawan tepung biasa
(F) 3 biji telur rebus
Cara membuat:-
Campurkan (A),(B),(C),(D),(E)
sedikit demi sedikit sehingga habis. Biarkan selama 10 minit dan uli lagi.
Bentukkan/balutkan bahan tadi dengan (F). Bakar di dalam ketuhar sehingga warna
kuning-kekuningan/coklat muda.
Siap dimakan.
SELAMAT MENCUBA...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan