Bahan-bahan:-
1 ekor ayam muda
5 tahil/250g minyak
sapi
1 ½ tin tomato
puree
2 biji telur ayam
1 cawan buah badam
Rempah-rempah:-
½ camca besar lada
hitam
2 camca besar
jintan manis
2 camca besar
jintan putih
1 inci kulit kayu
manis
10 biji buah pelaga
1 biji buah pala
5 kuntum bunga
cengkih
5 kuntum bunga
lawang
5 ulas bawang putih
10 biji bawang
merah
Sedikit kas-kas
1 cawan buah badam
Sedikit halia
Cara memasak:-
Kesemua rempah
digiling halus/ditumbuk lumat
Tomato puree digaul
bersama rempah tadi
Bahagian dalam
perut ayam dibasuh dan digaul bersama sedikit rempah
Tumis bahagian ayam
tadi hingga kuning dan masukkan ke dalam perut ayam bersama telur yang direbus
Jahit/tutup kembali
perut ayam
Rempah yang selebih
nya digaul dengan ayam
Panaskan minyak
sapi dalam kuali dan masukkan ayam
sambil dikacau hingga garing
Tabor di atasnya
dengan badam dan kismis goreng
Tiada ulasan:
Catat Ulasan