Bahan-bahan:-
10 ekor sotong
12 ekor udang
8 biji lada merah
1 ½ cawan santan
2 batang serai
2 biji buah keras
Sehiris lengkuas
5 biji bawang merah
Sedikit belacan
Sedikit garam
Secubit lada hitam
Cara memasak:-
Sotong dipisahkan
kepala dan dibersihkan tanpa dipotong dan dibuang kepalanya
Udang dibuang
kulit,basuh dan gaul dengan garam dan lada hitam
Masukkan udang didalam sotong dan dipasangkan kepalanya
semula
Serai, lengkuas,
belacan, lada merah, buah keras dan bawang digiling halus/ditumbuk lumat
Panaskan minyak
dalam kuali dan goreng sotong sehingga
kekuningan
Setelah kekuningan
masukkan bahan yang digiling/ditumbuk tadi dan kacau sehingga garing
Masukkan santan dan
garam(boleh ditambah sedikit air asam mengikut selera sendiri)
Masak sampai pekat
dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan