Bahan-bahan:-
½ camca teh garam
2 biji telur
1 camca teh esen vanila
85ml air/santan
150g gula halus
Bahan A (diayak):-
170g tepung gandum
100g tepung beras
30g tepung jagung
2 camca teh serbuk penaik
½ camca teh soda bikarbonat
Bahan inti:-
120g mentega cair
Kacang tanah yang telah ditumbuk
150g gula halus
Krim jagung
Seri kaya
Cara membuat:-
Pukul garam, telur dan esen vanila
Masukkan semua bahan A dalam mangkuk
Masukkan campuran telur tadi, air/santan, dan gula halus
Kacau adunan dan tapis lalu disimpan dalam peti sejuk
selama 3 hingga 4 jam
Panaskan acuan apam atau kuali dan tuangkan adunan untuk
membuat penkek
Taburkan sedikit gula, tutupkannya dan masak sehingga
kuning keemasan
Sapukan sedikit mentega cair dan gunakan inti yang anda
suka’
Lipatkan penkek adunan tadi dan keluarkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan