Bahan-bahan:-
110g
tepung pulut
1
cubit garam
6
½ camca besar air pandan
¼
camca teh air abu
Beberapa
titis pewarna hijau
Inti:-
¼
biji kelapa parut putih
¼
camca teh garam
1
camca besar bijan digoreng
10
helai daun pisang (12cm) untuk kelongsong
1
camca besar gula melaka dicincang halus
1
camca besar gula pasir
Cara membuat:-
Campurkan
tepung pulut, garam, air pandan, air abu, dan sedikit pewarna hijau
Gaul
doh sehingga lembut tetapi tidak melekat pada jari
Bahagikan
doh kepada 25 ketul
Bentukkan
ketul doh sehingga mendapat permukaan licin
Sediakan
air untuk merebus ketul doh tadi
Buat
lubang pada doh dan masukkan gula melaka ke dalamnya dan tutup semula
Rebus
dalam air mendidih hingga timbul di permukaan air, ambil dan toskan
Sadurkan
dengan kelapa parut bergaul garam dan bijan goreng
Hidangkan
dalam kelongsong
Tiada ulasan:
Catat Ulasan