Bahan-bahan:-
1
½ cawan pulut direndam semalaman
30g
serbuk santan krim
250ml
air
½
camca teh garam
3
helai daun pandan
2
camca besar air bunga telang (warna biru)
Untuk lapisan atas:-
5
camca besar tepung beras
2
¼ camca teh tepung kastard
180g
gula pasir
30g
serbuk santan krim
210ml
air
1
cubit garam
3
helai daun pandan
2
biji telur besar
Pewarna
kuning
Cara membuat:-
Bancuh
30g santan krim, 250ml air, garam dan daun pandan
Toskan
sedikit air bunga telang di atas pulut dan kukus 10 minit, jangan digaulkan
Tekan
pulut dengan daun pisang hingga licin, kukus 5 minit. Ketepikan
Pukul
telur dan gula hingga hancur, masukkan tepung, santan dan bahan lapisan atas
yang lain
Kacau
hingga sebati dan tapis
Tuang
adunan ke dalam periuk dan masak di atas
api perlahan hingga panas
Tuangkan
di atas pulut dan kukus lagi 20 hingga 30 minit
Lap
wap tudung pengukus untuk mengelakkan air masuk ke dalam kuih
Keluarkan
dan sejukkan baru dipotong serong
Tiada ulasan:
Catat Ulasan