Bahan inti
6
ekor ikan kembung
Sedikit
kucai
Sedikit
tauge halus
2
biji bawang besar dihiris
1
biji cili hijau dihiris
Sedikit
lada sulah
3
ulas bawang merah dihiris
2
ulas bawang putih dihiris
Sedikit
halba
3
camca besar minyak kelapa
Sedikit
asam limau
Bahan kulit:-
300g
tepung gandum
1
biji telur ayam
1
cawan susu cair
Sedikit
garam
Cara membuat inti:-
Ikan
dibakar kemudian ambil isinya
Panaskan
minyak kelapa dan tumis halba, bawang merah, bawang putih, isi ikan, tauge dan
kacau rata
Kemudian
masukkan bawang besar, cili hiris, lada sulah, kucai, asam limau dan garam
secukup rasa
Bila
sudah cukup kering, bolehlah diangkat
Cara membuat kulit:-
Bancuh
tepung bersama bahan kulit seperti membuat kuit ketayap
Kemudian
didadar satu-satu hingga habis adunan tepung
Langkah terakhir:-
Bubuh
inti dalam adunan tepung dan gulung ketat-ketat
Goreng
hingga habis adunan tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan