Bahan-bahan:-
1kg
daging betis
1.5
liter air
20
cili merah kering
1
biji kelapa diperah dengan 150ml air
300g
gula melaka dihancurkan dalam 200ml air
150ml
air asam jawa
2
biji bawang besar dihiris
2
genggam bawang merah dihiris
10
biji tomato dibelah empat
1
camca teh garam
2
cawan minyak masak
1
camca teh belacan
Cara membuat:-
Sehari
sebelum makan, rebus daging (jangan dipotong) dalam 1.5 liter air,cukup
menutupi daging dan masak sehingga empuk (cucuk dengan garpu untuk
mengetahuinya) dan keluarkan daging
Kebiasaannya
air patut tinggal separuh sahaja
Masukkan
santan, asam jawa, 150ml gula melaka dan secamca teh garam ke dalam air rebusan
daging
Hiris
daging setebal 1cm dan letak balik semua hirisan daging ke dalam air rebusan
daging dan didihkan
Biarkan
air rebusan daging sejuk sebelum disimpan semalaman dalam peti sejuk
Ini
boleh memesrakan rasa daging itu
Tumbuk
cili tapi jangan terlalu hancur
Tumbuk
bawang merah, bawang besar dan belacan
Bahan-bahan
ini jangan sampai hancur ditumbuk dan simpan dalam peti sejuk
Esoknya,
sebelum 2 jam hendak dimakan panaskan daging semula
Keluarkan
daging dan sejat dalam penapis hingga kering airnya
Selepas
sejam, panaskan kuali dan masukkan hirisan daging satu persatu dan goreng
sampai coklat kehitaman dan sejat minyaknya
Panaskan
kuali lain dan masukkan 6 camca minyak selebihnya
Bila
minyak panas, masukkan bahan semalam dimulai bawang besar, bawang merah dan
goreng 10 minit
Masukkan
cili tumbuk, dan kacau lagi 5 minit sehingga kering air cili
Masukkan
semua tomato dan goreng seminit sebelum dituang air rebusan daging
Didihkan,
rasa garam dan masukkan hirisan daging yang digoreng tadi
Masak
10 minit sebelum dihidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan