Bahan-bahan:-
37.5g Fatt Choy
37.5g rumpai laut
1g terung
4 biji telur masin direbus
150g cendawan
300g pes ikan
100g kacang pis
1 biji sengkuang kecil, saderi dan
parsli untuk hiasan
Bahan sos ketam:-
1 biji telur ayam diambil putihnya
2 camca besar isi ketam rebus separuh
masak
1 camca teh tepung jagung
Air rebusan daging atau stok ayam
Sedikit sos tiram
Cara membuat:-
Kukus atau rebus sedikit air dengan Fatt
Choy, rumpai laut, terung, cendawan dan kacang pis
Apabila lembut, angkat dan toskan
sehingga hampir kering
Terung, cendawan, rumpai laut digaul berasingan
dengan sos tiram
Sengkuang, telur masin, Fatt Choy, dan
bahan digaul dengan sos tiram tadi diatur di dalam pinggan
Tuangkan sos ketam di atasnya
Cara membuat sos
ketam:-
Isi ketam separuh masak dipukul bersama
putih telur
Masukkan tepung jagung, kacau dan tuang
air rebusan daging dalam bancuhan itu
Kacau rata atas api perlahan hingga
mendidih baru diangkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan