Bahan-bahan:-
6 keping daging kambing batang pinang
3-4 camca besar lada hitam ditumbuk
1 camca teh garam
3 camca besar kicap pekat
9 camca besar air perahan halia
1 camca teh gula
3 camca besar minyak sayur
Cara membuat:-
Atur kepingan daging di dalam pinggan rata
Campurkan semua bahan dan tuangkan ke atas kepingan daging
Tutup dan sejukkan sekurang-kurangnya sejam, balikkan
sekali-sekala
Toskan daging dan bakar di atas gril sambil direnjiskan
sos atau air perapan daging tadi
Bakar 10 minit tiap-tiap sebelah
Atur di dalam pinggan leper yang dipanaskan
Hidang bersama sos pudina, tomato bakar dan kacang rebus
Sos pudina:-
1 cekak daun pudina dibasuh
2 camca teh gula
4 camca besar air mendidih
4-8 camca besar cuka
Cara membuat sos
pudina:-
Tanggalkan daun pudina dari batang dan potong halus-halus
Letakkan dalam mangkuk lalu masukkan gula dan air
mendidih, kacau
Masukkan cuka menurut selera dan biarkan sejam sebelum
menghidang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan