Bahan-bahan:-
1 ekor ayam dipotong empat
½ biji kelapa
300g kacang
3camca ketumbar
3camca jintan manis
20 tangkai cili kering
1 batang serai
7cm halia(dititik)
7cm lengkuas(dititik)
10 ulas bawang putih
20 biji bawang merah
5camca gula pasir
½ cawan minyak untuk menumis
2 camca garam
Asam jawa secukup rasa
Untuk hiasan :-
Daun sup
Daun saderi
Bawang goreng
Cara menyediakan:-
Lada
kering,lengkuas,halia,bawang putih,bawang merah,jintan manis dan ketumbar digiling
halus.
Ambil 2 camca besar rempah ini dan perapkan bersama ayam selama setengah
jam.
Yang selebihnya ditumis sehingga terbit minyaknya dan masukkan 1 cawan air
Bila mendidih baru
dimasukkan kacang.
Biarkan seketika baru dimasukkan gula,garam dan air asam.
Ayam yang diperap tadi
dibakar sehingga masak.
Hidangkan bersama kuah kacangnya dan taburkan daun
sup,daun saderi dan bawang goreng ketika menghidangkannya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan