Bahan-bahan:-
15
ekor udang galah
3
cawan santan
200g
puri tomato
200g
cili boh
400g
bawang besar
50g
bawang putih
30g
daun bawang
Garam
secukup rasa
Gula
secukup rasa
1
tin minyak sapi
5g
bunga cengkih
5g
bunga lawang
5g
kayu manis
50g
serbuk kunyit
3
tangkai serai
Cara membuat:-
Udang
galah dibersihkan dan digaul bersama serbuk kunyit dan garam
Panaskan
minyak dalam kuali,goreng udang galah
Ketepikan
sedikit minyak masak untuk menumis
Sesudah
minyak masak, masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, serai,
bawang merah, bawang putih, cili boh, puri tomato dan santan
Tunggu
sehingga mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa
Potong
daun bawang, letakkan di atas udang galah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan