Bahan-bahan:-
2
cawan beras, basuh dan sejatkan
¼
cawan minyak sapi atau minyak masak
2
biji bawang besar dicincang
2
ulas bawang putih dicincang
2cm
halia dicincang
½
cawan susu sejat
2
½ cawan air panas
4
camca teh serbuk pati ayam
Bahan-bahan rempah:-
3cm
kulit kayu manis
2
kuntum bunga cengkih
2
kelopak bunga lawang
2
biji buah pelaga
Kesemua
bahan ini digiling hingga lumat
Hiasan:-
½
cawan hirisan bawang goreng
¼
cawan kismis
2
camca besar biji gajus goreng
1
biji cili merah dipotong bulat
Cara membuat:-
Paanskan
minyak sapi adn goreng bawang besar, bawang putih, halia, dan bahan rempah
hingga kekuningan
Masukkan
beras dan kacau rata supaya beras bersalut minyak (masukkan ke dalam periuk
elektrik)
Masukkan
susu sejat, air panas, serbuk pati ayam
Masak
nasi bertutup hingga air kering dan nasi masak
Kacau
nasi menggunakan garpu atau senduk untuk menderaikan nasi
Hias
dan hidangkan bersama Masak Merah atau Kari Kurma
Tiada ulasan:
Catat Ulasan