Bahan-bahan:-
500g
ayam dipotong kepingan kecil
2cm
halia digiling lumat
2cm
kunyit digiling lumat
¼
cawan minyak masak
1
cawan bawang merah dihiris nipis
¼
cawan biji gajus jika suka
¼
cawan kismis
16
tangkai cili kering digiling lumat
½
cawan air
500ml
air asam jawa cair
¼
cawan sos tomato
½
tin susu sejat
Garam
secukup rasa
Daun
pudina
Cara membuat:-
Gaulkan
ayam dengan halia dan kunyit, ketepikan
Panaskan
minyak, goreng bawang merah hingga kekuningan
Keluarkan
dari periuk, ketepikan
Dalam
minyak yang sama, goreng biji gajus hingga kekuningan
Keluarkan
biji gajus dan sejatkan
Masukkan
kismis dan goreng selama seminit, keluarkan dan toskan
Dalam
minyak yang tinggal,goreng cili kering hingga naik bau
Masukkan
ayam dan goreng 5 minit
Masukkan
air, air asam jawa dan sos tomato, kacau rata
Masak
hingga mendidih, kecilkan api dan renih selama 20 minit atau ayam lembut
Masukkan
susu sejat, biji gajus, kismis, bawang merah yang digoreng tadi
Masak
10 minit lagi atau kuah hampir pekat
Panduan:-
Untuk
daging masak merah, gantikan ayam dengan 500g daging, cara masak yang sama
Cuma
dilebihkan air secawan dan reneh 30 minit
Tiada ulasan:
Catat Ulasan