Selasa, 5 November 2013

AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan:-
500g ayam dipotong kepingan kecil
2cm halia digiling lumat
2cm kunyit digiling lumat
¼ cawan minyak masak
1 cawan bawang merah dihiris nipis
¼ cawan biji gajus jika suka
¼ cawan kismis
16 tangkai cili kering digiling lumat
½ cawan air
500ml air asam jawa cair
¼ cawan sos tomato
½ tin susu sejat
Garam secukup rasa
Daun pudina

Cara membuat:-
Gaulkan ayam dengan halia dan kunyit, ketepikan
Panaskan minyak, goreng bawang merah hingga kekuningan
Keluarkan dari periuk, ketepikan
Dalam minyak yang sama, goreng biji gajus hingga kekuningan
Keluarkan biji gajus dan sejatkan
Masukkan kismis dan goreng selama seminit, keluarkan dan toskan
Dalam minyak yang tinggal,goreng cili kering hingga naik bau
Masukkan ayam dan goreng 5 minit
Masukkan air, air asam jawa dan sos tomato, kacau rata
Masak hingga mendidih, kecilkan api dan renih selama 20 minit atau ayam lembut
Masukkan susu sejat, biji gajus, kismis, bawang merah yang digoreng tadi
Masak 10 minit lagi atau kuah hampir pekat

Panduan:-
Untuk daging masak merah, gantikan ayam dengan 500g daging, cara masak yang sama 
Cuma dilebihkan air secawan dan reneh 30 minit


Tiada ulasan:

Catat Ulasan