Bahan-bahan:-
Separuh ikan
terubuk dipotong empat
1 tahil/50g cili
kering
4 tahil/200g bawang
kecil
3 batang serai
1 inci/2.5cm kunyit
hidup
4 biji cili merah
1 tahil/50g buah
keras
Seketul belacan
Segenggam asam jawa
Cara memasak:-
Giling/tumbuk cili
kering, cili merah, kunyit hidup, buah keras, belacan, bawang kecil hingga
halus/lumat
Panaskan sedikit
minyak dalam periuk,tumis semua bahan yang digiling/ditumbuk tadi
Apabila elok garingnya,
masukkan air asam jawa dan garam
Masukkan ikan dan
biarlah mendidih beberapa kali di atas api yang sederhana
Bubuh 4 helai daun
limau purut (terpulang pada selera masing-masing)
Angkat dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan