Bahan-bahan:-
4
keping dada ayam (dibuang tulang)
3
batang serai
3
helai daun purut
4
biji kentang dipotong dadu
1
biji kecil tomato merah
3
cawan santan
2
camca besar bawang besar dicincang
2
camca besar bawang merah dicincang
1
camca besar minyak sayur
1
camca kecil serbuk kunyit
½
camca kecil bawang putih
½
camca kecil halia dicincang
½
camca kecil cili giling
Lengkuas
secukupnya
Garam
dan lada sulah secukup rasa
Cara membuat:-
Goreng
bawang merah, bawang putih, halia, bawang besar, cili dengan minyak sayur
selama satu minit
Kemudian
masukkan santan diikuti serbuk kunyit, serai, lengkuas dan biarkan lima minit
di atas api kecil
Gaulkan
ayam dengan garam, lada sulah, kunyit lalu masukkan ke dalam santan tadi selama
10 minit
Keluarkan
ayam, letakkan dalam pinggan dan tuangkan kuah apabila hendak dihidangkan
Rebus
kentang dengan air garam dan kukus tomato selama seminit
Atur
kentang dan hirisan tomato di atas ayam sebagai hiasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan