Ahad, 27 Oktober 2013

UDANG KARA BEREMPAH

Bahan-bahan:-
500g udang kara
200g beras kuning (beras beriani) dibuat nasi
160g acar sebagai hiasan
4 helai daun salad
1 batang serai
4 camca besar santan
1 camca besar bawang kecil
1 camca besar minyak jagung
1 camca kecil bawang putih
1 camca kecil cili kisar
½ camca kecil halia

Cara membuat:-
Goreng bawang kecil, bawang putih, halia, serai, cili kisar, daun limau purut seminit dengan minyak kelapa
Campurkan santan dan biarkan ia mendidih baru masukkan garam, lada sulah dan air perahan limau
Potong dua udang kara dan gaulkan dengan bahan-bahan di atas
Kemudian bakar dengan menggunakan suhu 180 celcius selama 15 minit

Sesudah masak, atur udang galah dengan nasi (dibentuk) dan acar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan