Bahan-bahan:-
500g
udang kara
200g
beras kuning (beras beriani) dibuat nasi
160g
acar sebagai hiasan
4
helai daun salad
1
batang serai
4
camca besar santan
1
camca besar bawang kecil
1
camca besar minyak jagung
1
camca kecil bawang putih
1
camca kecil cili kisar
½
camca kecil halia
Cara membuat:-
Goreng
bawang kecil, bawang putih, halia, serai, cili kisar, daun limau purut seminit
dengan minyak kelapa
Campurkan
santan dan biarkan ia mendidih baru masukkan garam, lada sulah dan air perahan
limau
Potong
dua udang kara dan gaulkan dengan bahan-bahan di atas
Kemudian
bakar dengan menggunakan suhu 180 celcius selama 15 minit
Sesudah
masak, atur udang galah dengan nasi (dibentuk) dan acar
Tiada ulasan:
Catat Ulasan