Bahan-bahan:-
Bihun semangkuk
Tulang-tulang ayam direbus
Sawi
Kubis
Tauge
2 batang serai,dititik
7cm lengkuas
3 helai daun salam
10 ulas bawang putih
20 biji bawang merah
7cm halia
Lada hitam secukup rasa,ditumbuk
Garam mengikut citarasa
Cara
menyediakan:-
Tumiskan rempahnya(semua bahan kecuali
sawi,kubis,tauge,air rebusan tulang ayam dan bihun) sehingga terbit minyaknya
dan masukkan air rebusan ayam. Biar sehingga mendidih.
Sementara itu celurkan sawi,kubis,tauge dan
bihun yang telah direndam seketika. Tuangkan kuah tumisan tadi sewaktu
menghidang dan hiaskan dengan bawang goreng,daun sup serta daun saderi
Enak dimakan bersama cili padi yang ditumbuk
dan dibubuh kicap manis serta diperahkan limau nipis
Tiada ulasan:
Catat Ulasan