Selasa, 5 November 2013

DADAR BERLAUK

Bahan inti
6 ekor ikan kembung
Sedikit kucai
Sedikit tauge halus
2 biji bawang besar dihiris
1 biji cili hijau dihiris
Sedikit lada sulah
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Sedikit halba
3 camca besar minyak kelapa
Sedikit asam limau

Bahan kulit:-
300g tepung gandum
1 biji telur ayam
1 cawan susu cair
Sedikit garam

Cara membuat inti:-
Ikan dibakar kemudian ambil isinya
Panaskan minyak kelapa dan tumis halba, bawang merah, bawang putih, isi ikan, tauge dan kacau rata
Kemudian masukkan bawang besar, cili hiris, lada sulah, kucai, asam limau dan garam secukup rasa
Bila sudah cukup kering, bolehlah diangkat

Cara membuat kulit:-
Bancuh tepung bersama bahan kulit seperti membuat kuit ketayap
Kemudian didadar satu-satu hingga habis adunan tepung

Langkah terakhir:-
Bubuh inti dalam adunan tepung dan gulung ketat-ketat
Goreng hingga habis adunan tadi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan