Jumaat, 18 Oktober 2013

KEK BUTANG

Bahan utama:-
120g marjerin
120g gula halus
120g tepung naik sendiri
2 biji telur
3-4 titik perasa vanilla

Bahan untuk inti:-
120g gula aising
60g mentega

Bahan untuk frosting/topping(disapukan/dilitupkan):-
360g gula
3 camca besar air
2 biji putih telur
Secubit krim tartar
½ camca teh perasa vanila

Cara menyediakan bahan utama:-
Pukul gula dan marjerin sehingga kembang  kemudian pukulkan telur bersama perasa vanila
Perlahan-lahan masukkan tepung dan bahagi dua adunan ini
Satu adunan diwarnakan merah samar manakala satu lagi adunan biarkan begitu
Masukkan 2 adunan ini ke dalam acuan pembakar berasingan dan bakar selama 20-25 minit dengan suhu 375 F/ 191celcius

Untuk inti:-
Pukul mentega sehingga putih dan masukkan gula yang telah diayak sedikit-sedikit serta masukkan juga perasa vanila

Untuk Frosting:-
Masak gula bersama 3 camca besar air dan tuangkan ke dalam mangkuk
Masukkan krim tartar, perasa vanila, putih telur ke dalam mangkuk tadi dan pukul selama 7 minit

Langkah terakhir:-
Angkat kek dari ketuhar dan sapukan  inti pada sebelah permukaan 2 kek ini dan cantumkan

Sapukan bahan frosting keliling kek yang dicantumkan tadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan