Bahan
utama:-
120g marjerin
120g gula halus
120g tepung naik
sendiri
2 biji telur
3-4 titik perasa
vanilla
Bahan
untuk inti:-
120g gula aising
60g mentega
Bahan
untuk frosting/topping(disapukan/dilitupkan):-
360g gula
3 camca besar air
2 biji putih telur
Secubit krim tartar
½ camca teh perasa
vanila
Cara menyediakan
bahan utama:-
Pukul gula dan
marjerin sehingga kembang kemudian
pukulkan telur bersama perasa vanila
Perlahan-lahan
masukkan tepung dan bahagi dua adunan ini
Satu adunan
diwarnakan merah samar manakala satu lagi adunan biarkan begitu
Masukkan 2 adunan ini
ke dalam acuan pembakar berasingan dan bakar selama 20-25 minit dengan suhu 375
F/ 191celcius
Untuk
inti:-
Pukul mentega
sehingga putih dan masukkan gula yang telah diayak sedikit-sedikit serta masukkan
juga perasa vanila
Untuk
Frosting:-
Masak gula bersama 3
camca besar air dan tuangkan ke dalam mangkuk
Masukkan krim tartar,
perasa vanila, putih telur ke dalam mangkuk tadi dan pukul selama 7 minit
Langkah
terakhir:-
Angkat kek dari
ketuhar dan sapukan inti pada sebelah
permukaan 2 kek ini dan cantumkan
Sapukan bahan
frosting keliling kek yang dicantumkan tadi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan