Ahad, 17 November 2013

FATT CHOY RUMPAI LAUT

Bahan-bahan:-
37.5g Fatt Choy
37.5g rumpai laut
1g terung
4 biji telur masin direbus
150g cendawan
300g pes ikan
100g kacang pis
1 biji sengkuang kecil, saderi dan parsli untuk hiasan

Bahan sos ketam:-
1 biji telur ayam diambil putihnya
2 camca besar isi ketam rebus separuh masak
1 camca teh tepung jagung
Air rebusan daging atau stok ayam
Sedikit sos tiram

Cara membuat:-
Kukus atau rebus sedikit air dengan Fatt Choy, rumpai laut, terung, cendawan dan kacang pis
Apabila lembut, angkat dan toskan sehingga hampir kering
Terung, cendawan, rumpai laut digaul berasingan dengan sos tiram
Sengkuang, telur masin, Fatt Choy, dan bahan digaul dengan sos tiram tadi diatur di dalam pinggan
Tuangkan sos ketam di atasnya

Cara membuat sos ketam:-
Isi ketam separuh masak dipukul bersama putih telur
Masukkan tepung jagung, kacau dan tuang air rebusan daging dalam bancuhan itu
Kacau rata atas api perlahan hingga mendidih baru diangkat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan