Bahan-bahan:-
500g daging
5 tahil/250g minyak
sapi
1 tin kecil susu
cair
1camca jintan manis
1 camca sajira
(rempah seakan jintan tapi hitam,rasa seakan pudina.boleh didapati di kedai
india muslim)
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5cm halia
1 camca lada sulah
300g kacang bendi
3 biji bawang besar
½ botol sos tomato
2 ikat daun
ketumbar
Garam secukup rasa
Cara memasak:-
Daging kambing
dipotong mengikut selera
Jintan manis,
sajira, lada putih,halia, bawang merah, bawang putih digiling halus
Kacang bendi
dipotong 2 atau 3 manakala bawang besar dipotong dadu
Sesudah itu
masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk bersama rempah yang digiling tadi
Gaul sebati dan
tuangkan minyak sapi, garam dan 2 gelas air
Jerang di atas
dapur lebih kurang sejam sehingga mendidih
Bila
kering,masukkan susu cair dan segelas air dan biarkan sejam hingga mendidih
Masukkan kacang
bendi
Selepas 5
minit,masukkan bawang besar dan sos tomato
Kacau rata dan
biarkan ia mendidih perlahan-lahan
Akhir sekali
masukkan daun ketumbar dan diangkat
Tiada ulasan:
Catat Ulasan