Jumaat, 18 Oktober 2013

PUDING KARAMEL AJAIB


Bahan-bahan:-
150g tepung naik sendiri
½ camca teh garam
120g gula halus
90g minyak sayuran
2 biji telur
1 camca besar susu
1 keping kulit limau(diparut)

Bahan untuk inti:-
120g gula aising
45g mentega
Sedikit susu panas

Cara memasak:-
Aturkan 12-14 keping cawan kertas atas dulang pembakar
Ayakkan tepung, garam dan gula ke dalam mangkuk
Setelah itu masukkan pula 90g minyak sayuran, telur, susu dan kulit limau yang diparut
Kacau sehingga sebati
Letakkan adunan itu ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20-25 minit

Cara sediakan inti:-
Pukul mentega sehingga lembut bersama 60g gula aising.
Kemudian masukkan susu panas dan 6og gula aising sehingga rata

Langkah terakhir:-
Bila adunan itu siap dibakar biarkan sejuk seketika
Potong  bahagian atas dan letakkan satu sudu penuh krim inti di tengahnya

Taburkan sedikit aising gula

Tiada ulasan:

Catat Ulasan