Ahad, 20 Oktober 2013

ROJAK TERENGGANU

Bahan-bahan:-
200g betik
100g sengkuang
100g nenas
400g taugeh
400g timun
1 biji telur

Cara membuat:-
Betik diparut halus dan panjang
Sengkuang, timun dan nenas diparut halus dan kemudian direbus separuh masak
Telur direbus dan dipotong empat
Atur bahan-bahan ini di atas pinggan

Untuk kuahnya:-
200ml santan dimasukkan ke dalam kuali
Serai,daun pandan, halia, lengkuas, sedikit serbuk kunyit, sedikit cili boh,dimasukkan ke dalam santan dan jerang di atas api
Kacau hingga mendidih kemudian dimasukkan kacang tanah yang ditumbuk dan 2 keping kecil gula melaka
Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa secukupnya

Kuah yang masak tadi dicurahkan pada rojak di atas pinggan tadi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan